Tijdens de tweede wereldoorlog viel muziekspelen letterlijk in het water. De bezetter sloot de 2 beken af en Viversel liep helemaal onder. De kerk en de woningen moesten ontruimd worden. Enkel de administratieve verplichtingen werden nog vervult. De muzikale activiteiten stonden misschien wel op een laag pitje, doch heel wat muzikanten waren in volle beweging door te trouwen tijdens de oorlogsjaren.

Beginjaren

Een hele bende.

De muzieklessen startten opnieuw na de bevrijding in oktober 1944 en dit in de garage van Cyriel Schoofs. Op zondag 6 mei 1945 werd een dozijn jonge muzikanten klaargestoomd voor het bevrijdingsconcert. Dit concert was duidellijk een eerbetoon aan de “bevrijders” van België. Dank zij hen dragen de harmonieën en fanfares prachtige uniformen in plaats van een “lederhöse”.

Beginjaren

In 1946 werd een”tamboerkorps” opgericht dat voor het eerst optrad tijdens het Ceciliafeest op 22 december 1946.
Naast de huwelijken waren ook heel wat geboortes in de muzikantengezinnen. Niet verwonderlijk dus dat het ledenaantal van de fanfare op korte tijd gevoelig werd aangedikt.