Na de gouden jaren 70 wordt van een vereniging verwacht dat ze zich op zeker niveau tracht te handhaven. Met een trommelkorps, dat één van de beste van het land was in de jaren ‘80, is “handhaven” voor zowel bestuur als leden geen gemakkelijke opgave. Zeker niet met een trommelkorps dat in 1980 reeds 15 jaar bestaat, en dat met een zeer groot verloop zit, want eenmaal gehuwd, stopte meestal de actieve loopbaan binnen het trommelkorps. Bovendien wou men in 1981 weer naar het wereldmuziekconcours in Kerkrade.
De fanfare wordt ook een jaartje ouder en krijgt de titel” Koninklijk” toegemeten bij het 50 jarig bestaan in 1981.

In 1983 was er nood aan een nieuw uniform voor de leden van de fanfare, maar er was één probleem: nieuwe uniformen kosten geld, véél geld. Om dit geld samen te krijgen werd de jaarlijkse eetdag in het leven geroepen.

Het hoogtepunt van de jaren 80 was zeker de uitstap naar Albano (Italië). Voor de getrouwde muzikanten betekende dit 5 dagen weg bij moeder de vrouw en de jeugd moest het 5 dagen stellen zonder toezicht van de ouders,….maar wel onder het toezicht van het bestuur. Eenmaal aangekomen in Italië moest dit bestuur wel de hulp inroepen van al de mannelijke muzikanten om de meisjes te beschermen tegen de, nog in opleiding zijnde, jeugdige maffiosi, die blijkbaar wel oog hadden voor al dat vrouwelijk schoon uit Viversel.

Om deze uitstap tot een goed einde te brengen werd beroep gedaan op enkele muzikanten van bevriende muziekverenigingen. Dit was reeds een aanduiding om dringend iets te doen aan het muzikantenbestan. Men startte dan ook in 1987 met notenleer klas tijdens de schooluren. De lessen werden gegeven door de toenmalige dirigent René Raymaekers.